Maestro Marco Bianchi

1971-ben született Olaszországban, a Róma melletti Tivoliban. Liszt Ferenc műveit szülővárosában hallotta először, az Este Villában, ahol a zeneszerző több évig komponált. Zongoratanulmányait az Aquilai Konzervatóriumban kezdte Sergio Calligaris mester tanítványaként, majd 1995-ben kitűnő eredménnyel diplomázott a Teramoi G. Braga Konzervatóriumban Pietro Iadeluca mester tanítványaként.

Liszt Ferenc művei meghatározó élményt jelentettek számára, ezért döntött úgy, hogy Budapesten folytatja tanulmányait. 1997-ben ösztöndíjjal felvételt nyert a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, mesterei: Kecskés Balázs, Szokolay Balázs, Vásáry Tamás. A 2004/2005 tanévre a Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémiára nyert ösztöndíjat.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából Tivoliban a Cavalieri di Santo Stefano Kulturális Egyesület által megrendezett koncerteken és a Budapesti Régi Zeneakadémián megrendezett koncerteken a Vándorévek zongoraciklus darabjait adta elő. 2014 áprilisában az Óbudai Társaskörben adott szólókoncertet a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvényeként. Rendszeresen ad koncerteket a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Osztrák Kulturális Fórum felkéréseire, valamint az Aranytíz Kultúrházban, a Nádor teremben, a Bartók Béla Emlékházban.

2015 és 2018 között a havonta megrendezésre kerülő, négy civil szervezet együttműködése eredményeként létrejövő Belgrád Rakparti Zenei estek koncertsorozat állandó előadóművésze.

A 2013/2014 tanévben az Etyeki Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, 2014/2015 tanévben a Martonvásári Művészeti Iskola zongoratanára.

2016. szeptemberében megalapítja a Villetta della Musica Zongoraiskolát a Velencei-tó partján, Gárdonyban.

2019 és 2021 között a Gárdonyi Zarándok Zongora fantázianevű hangszeren 10 ingyenes koncertből álló komolyzenei koncertsorozaton mutatta be a zongorairodalom legszebb műveit a Velencei-tó zeneszerető közönségének Gárdony város kulturális tereiben.

Diszkográfia:

Marco Bianchi – Chopin (2015)

Marco Bianchi – Liszt Ferenc – Esti Harmóniák (2016)